Öt gondolat az írásról

Téged mi tart vissza az írástól? Szeretnél könyveket kiadni, de folyton elakadsz? Vannak saját szabályaid, szokásaid? Összeszedtem pár olyan tippet, amelyeket én is igyekszem betartani és megfogadni.

 1. Olvass!
  Nagyon sokat és mindenfélét. A szókincseden túl, láthatod, hogyan épülnek fel a különböző típusok, stílusok, hogyan szól a szerző az olvasóhoz, milyen történet ragadja magával az embereket.
 2. Gyakorolj!
  Írj folyton! Bármi is ért eddig, bárhogy gondolod, érdemes folytatnod. Azzal tudsz csiszolni a stílusodon, ha folyamatosan csinálod. Pont, mint a suliban, évek alatt tudod tökéletesíteni írástechnikád.
 3. Bétáztass
  Keress egy jó szerkesztőt és/vagy bétázót, erre a neten is találsz megfelelő csoportot, embereket. A fejlődésedhez hozzátesz egy megfelelő tanácsadó, aki átnézi a szövegeid és segít neked abban, hogy még jobb lehess.
 4. Fektess be
  Nem biztos, hogy mindig minden ingyen lesz. Ahogy könyvet is veszel, úgy akár egy folyamatos program, szerkesztő, tanfolyam is pénzbe kerül, meg egy hirdetés is, olykor érdemes ezekbe befektetni. Nem kell vagyonokra gondolni, de próbálkozz, keresd meg az utad, azokat, akit/akiket te olvasol, akitől tanulhatsz.
 5. Közösség
  Itt jön képbe a marketing (sicc!). Hívhatd úgy is, mint leendő olvasók, azok, akik megveszik a könyved, ma már igen fontos, hogy építsd fel a saját közösséged. Ez pedig nem megy magától, posztolj, annyit, ahol jólesik, csak mutasd meg magadról, amennnyit szeretnél (nem többet). Gondolj csak bele: megírod a könyved, de senki nem ismer, várod, hogy majd megtalálnak, vagy teszel is érte?
  (Halkan jegyzem meg: sokan túlzásba esnek, meg nagy pénzekre, meg eszközökre gondolnak, ezt is ésszel, még inkább, szívvel kell csinálni.)

+1: Rendszeresség
Csak csináld. Ma, holnap és minden egyes nap. Hiszen ez okoz neked örömet igazán, nem? 😉

Brigi

Utóirat: Ne törölj. Csak azon lehet változtatni, javítani, akár újra- vagy átírni, ami már megvan. Ezen felül az ötleted is elfelejtheted, ha menet közben egy régi gondolatot javítasz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bankkártyás fizetési lehetőség