Hasznosság, hitelesség, hatékonyság

Nagy szavak, nem igaz? Pedig ezek a tudatos kommunikáció alapjai. Nézzük is meg rögtön, mit jelentenek, és hogyan befolyásolják a saját kommunikációdat. (Vigyázz, rengeteg kérdést fogsz közben kapni!)

I. Hitelesség
Ha a szó mögé nézünk, egyből három értelmezését is megtaláljuk. Ezek különböző kontextusból világítják meg a hitelesség fogalmát:
1. Egy írás valódisága, igazolt és elismert helyessége, illetve igazságtartalma.
2. Egy személy megbízhatósága, amely becsületességén és igazmondásán alapszik.
3. Egy helyzet, állapot valódisága, amit bizonyítékok igazolnak.
A hitelesség számunkra az önazonosság kérdése is. Te mennyire vagy tisztában az értékeiddel, mennyire kamatoztatod azokat, és tudod-e, melyek a fejlesztendő területeid?

II. Hasznosság
Közgazdaság-szagú, pénzügyi szemlélettel átitatott megfogalmazás az, amellyel a hasznosság definiálásánál legtöbbször találkozhattok: A fogyasztó becslése arra vonatkozólag, hogy a termék mennyire képes kielégíteni szükségleteit. Ha egy termék több értéket képvisel egy másiknál, akkor többet tud nyújtani az áráért. Az értékelés azonban ma már több mint szűk gazdasági megfontolás.
Te mit gondolsz erről? Hogyan fordítanád le a saját személyedre?
Vajon a hasznosság kéz a kézben jár az elégedettséggel is? Magyarán szólva mennyire felel meg a termék az elvárásoknak, az elvárt hasznosságnak? Gondolkoztál már ezen?

Ugyan nem nagyon szeretnénk túlmagyarázni, mégis fontos látni, hogy ez kétirányú. Abban minden bizonnyal egyetértünk, hogy ehhez egyrészt ismerned kell, te mit tudsz adni, és hogyan fejezed ki magad, VALAMINT (és ez rendkívül fontos) szintén tisztában kell lenned azzal, hogy ez miképp jelenik meg a másik oldalon, azaz a befogadónál.
Lehet, hogy te kedves szeretnél lenni, a másik pedig megalázva érzi magát. Voltál már ilyen szituációban?

Mondunk két példát:
Tegyük fel, hogy a barátnőd megajándékoz valamivel, aminek nagyon örülsz ugyan, de igazából többet érne neked, ha inkább egy órát együtt kávéznátok. Mert jelenleg inkább gondod van, mintsem sminkhiányod. Ő csak odaadja az ajándékot, és megy tovább, te pedig ott maradsz a gondoddal.
Örök klasszikus a párkapcsolatokban: a férfi hazaviszi a fizetést, cserébe tiszta otthont vár (igen, tudjuk, nem mindenki). A széthagyott zoknik nagy feszültségkeltők, és ez nem függ a lábmérettől. Vajon meg tudja-e adni egymásnak a pár a „hasznosságot” konfliktusok nélkül? Azt, amire a másik vágyik úgy, hogy mindenki elégedett legyen.
Ugye, nem is olyan egyszerű ez? Picit kapcsolódik a szeretetnyelvekhez is. Te ismered a sajátodat? És a környezetedben lévőkét? Odafigyelsz erre?

III. Hatékonyság
A hatékonyság fogalma általánosságban az adott erőforrások felhasználásával elért eredményt, illetve az adott eredmény eléréséhez szükséges erőforrásokat jelenti.

Te milyen felületeken kommunikálsz? Ismered az elérhető eszközöket, lehetőségeket? Mit gondolsz a hallgatásról, a csendben levés művészetéről? Vagy éppen a jó, célzott és megfelelő kérdésfeltevésekről? Élsz ilyen dolgokkal? Tudatosan kommunikálsz a kapcsolataidban vagy csak úgy, ahogy jön?Vannak ismétlődő kommunikációs mintáitok – példának okáért – a családodban? Ugyanolyan beszélgetési forgatókönyvek? Gondolod, hogy tudnál ezeken változtatni azért, hogy hatékonyabb, és értékesebb legyen a kommunikációd a különböző életterületeiden? Egyáltalán kell-e változtatnod? Ha igen, miért? Mi zavar ezekben a mintabeszélgetésekben?

Kismillió kérdést kaptál, amelyeket mind meg kellene ahhoz válaszolnod, hogy tisztábban lásd saját magadat. Bizonyos kérdéseket érdemes személyes oldalról és – ha vállalkozó is vagy – üzleti oldalról is megválaszolnod.
Ha elakadsz, jegyezd fel a kérdésedet és hozd be azt a Káté Klubba. Ígérem, jól kitárgyaljuk. Ne félj megszólalni! Legyen ez az első komolyabb feladatod a tudatosabb kommunikáció világában!

Kapiskálod már, hogy mennyire összetett valójában az, amibe most csak belekóstoltunk?

A java még csak most következik!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bankkártyás fizetési lehetőség